ΤΟ 21ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας θα διοργανώσει το 21o Οργανωτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2009 στην Ηγουμενίτσα.
Το Οργανωτικό Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και είναι η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση των Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και είναι πάντα υπό την αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ.
Η ανάθεση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος έγινε στο προηγούμενο Συνέδριο, στις Σέρρες το 2007, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης. Οι Σύνεδροι εμπιστεύτηκαν τη Θεσπρωτία με συντριπτική πλειοψηφία δίνοντας ένα τόνο προσδοκίας και ευθύνης για την άρτια διοργάνωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά και σε όλους του Σαρακατσαναίους της Θεσπρωτίας. Οι επιτυχείς διοργανώσεις των προηγουμένων συνεδρίων έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
Ο αριθμός των Συνέδρων και των συνοδών τους, σε μια τέτοια εκδήλωση ξεπερνάει τα 350 άτομα, με εκπροσώπους από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα αλλα και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Ο χαρακτήρας του Συνεδρίου είναι οργανωτικός και έχει ως στόχο να παρουσιάσει απόψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Τα στελέχη των Συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν την τακτική και την προοπτική του «Σαρακατσάνικου» για τα επόμενα χρόνια.
Η παρουσία τόσων ανθρώπων από όλη την Βαλκανική χερσόνησο θα είναι μεγάλη προβολή για τον Νομό Θεσπρωτίας και για την Ήπειρο γενικότερα.
Η διοργάνωση του συνεδρίου από τον έναν Ηπειρώτικο Σαρακατσάνικο Σύλλογο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς προηγήθηκε η διοργάνωση της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου στο Τσεπέλοβο, θα αναδείξει τα μοναδικά στοιχεία της παράδοσης των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑ 28 & 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Χαιρετισμός - Υποδοχή απο τον προεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναιων Θεσπρωτίας κ. Γιαννακό Λάμπρο.

κ. Υπουργέ, κ. Νομάρχα, κ.κ. Δήμαρχοι κ. Αστυνομικέ υποδιευθυντά του Ν. Θεσπρωτίας, κύριε πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, κ. Πρόεδρε της Ομοσπονδίας των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,
Ως πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και οικοδεσπότης του 21ου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες για την υψηλή τιμή που μας κάνατε να παρευρίσκεστε σήμερα στην Ηγουμενίτσα.
Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Σύλλογό μας αυτή καθ’ αυτή η διοργάνωση του Συνεδρίου. Είναι σημαντικότερη διασυλλογική διοργάνωση των Σαρακατσαναίων της Ελλάδος και αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο της Π.Ο.Σ.Σ. και η οποία θα αποφασίσει για την τακτική και δράση που πρέπει να ακολουθήσουν οι Σύλλογοι καθώς και για άλλα οργανωτικά θέματα.
Η προσπάθεια η δική μας ως οικοδεσπότες είναι να γίνει ένα συνέδριο κοντά στην παράδοση, ένα συνέδριο ενδυνάμωσης της επικοινωνίας μεταξύ των σαρακατσάνικων συλλόγων (και των μελών τους) απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τη Βαλκανικής. Για το λόγο αυτό άλλωστε δόθηκε μεγάλο βάρος στις παράπλευρες εκδηλώσεις του συνεδρίου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους αυτούς που στήριξαν αυτή την εκδήλωση. Γιατί κακά τα ψέματα για να διοργανωθεί μια τέτοια εκδήλωση χρειάζεται και κάποιοι να γεμίσουν «την καρδάρα», όπως αναφέρεται και στα Σαρακατσάνικα χαιρετήματα των Αθηνών. Όταν πριν από δύο χρόνια ο Σύλλογός μας αποφάσισε να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Συνεδρίου είχε την έγγραφη διαβεβαίωση των φορέων του Νομού για την βοήθειά τους. Και ανταποκρίθηκαν πλήρως σε αυτή τους την υπόσχεση.
Έτσι θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον Αντώνη τον Μπέζα, ο οποίος στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Συλλόγου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσπρωτίας, και όλους τους Δήμους του νομού μας που συνέβαλαν οικονομικά. Επίσης ευχαριστούμε τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, καθώς και τους χορηγούς μας.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη Γ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων για την τιμή που μας έκανε στο Συνέδριο των Σερρών προ διετίας, να αναθέσει την οργάνωση αυτού του Συνεδρίου στο Σύλλογό μας.
Η Πόλη της Ηγουμενίτσας και όλος ο Νομός Θεσπρωτίας είναι στη διάθεσή σας, να τον γνωρίσετε αυτό το διήμερο. Είμαστε σίγουροι ότι οι εντυπώσεις που θα αποκομίσετε θα σας κάνουν να ξανάρθετε και παράλληλα να αποτελέσετε την καλύτερη προβολή για τις ομορφιές του τόπου μας.
Δεν θέλω να κουράσω περισσότερο τους συνέδρους. Άλλωστε έχουν να ακούσουν πιο σημαντικά πράγματα από τους ομιλητές. Σας ευχαριστώ πολύ.