ΤΟ 21ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας θα διοργανώσει το 21o Οργανωτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2009 στην Ηγουμενίτσα.
Το Οργανωτικό Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και είναι η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση των Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και είναι πάντα υπό την αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ.
Η ανάθεση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος έγινε στο προηγούμενο Συνέδριο, στις Σέρρες το 2007, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης. Οι Σύνεδροι εμπιστεύτηκαν τη Θεσπρωτία με συντριπτική πλειοψηφία δίνοντας ένα τόνο προσδοκίας και ευθύνης για την άρτια διοργάνωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά και σε όλους του Σαρακατσαναίους της Θεσπρωτίας. Οι επιτυχείς διοργανώσεις των προηγουμένων συνεδρίων έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
Ο αριθμός των Συνέδρων και των συνοδών τους, σε μια τέτοια εκδήλωση ξεπερνάει τα 350 άτομα, με εκπροσώπους από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα αλλα και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Ο χαρακτήρας του Συνεδρίου είναι οργανωτικός και έχει ως στόχο να παρουσιάσει απόψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Τα στελέχη των Συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν την τακτική και την προοπτική του «Σαρακατσάνικου» για τα επόμενα χρόνια.
Η παρουσία τόσων ανθρώπων από όλη την Βαλκανική χερσόνησο θα είναι μεγάλη προβολή για τον Νομό Θεσπρωτίας και για την Ήπειρο γενικότερα.
Η διοργάνωση του συνεδρίου από τον έναν Ηπειρώτικο Σαρακατσάνικο Σύλλογο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, καθώς προηγήθηκε η διοργάνωση της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου στο Τσεπέλοβο, θα αναδείξει τα μοναδικά στοιχεία της παράδοσης των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑ 28 & 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ»


Την Τέταρτη 20 Αυγούστου 2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Σαρακατσάνικη Βραδιά» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στη Στάνη του Συλλόγου στην Ηγουμενίτσα με συνδιοργανωτές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ανήκει στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία στην άκρη της πόλης της Ηγουμενίτσας με απεριόριστη θεά στο λιμάνι και τον κόλπο της Ηγουμενίτσας, τις εκβολές του Καλαμά και τον κόλπο Σαγιάδας.
Η έκταση αυτή, που έχει συνολικό εμβαδόν 5 στρέμματα, παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας για πολιτιστική δράση από το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου τον Φλεβάρη του 2004, ύστερα από αίτημα του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου.
Το αίτημα αυτό ισχυροποίησαν πέρα από τις ολοκληρωμένες μελέτες χρήσης και προστασίας του περιβάλλοντος και οι θετικές ομόφωνες αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλιου Θεσπρωτίας και του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας ανέδειξε το χώρο, τον περιέφραξε και κατασκεύασε μέσα σε αυτόν ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου των Σαρακατσαναίων, του Αη Γιώργη, και τρία Κονάκια.
Φιλοδοξία του Συλλόγου είναι η Σαρακατσάνικη Στάνη να αποτελέσει ένα πολιτιστικό μνημείο για ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Ένα μνημείο που θα ενώνει και θα αναδεικνύει τα διάφορα πολιτιστικά ρεύματα που διαθέτει αυτός ο τόπος.
Τα επίσημα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τότε, εν όψει των εγκαινίων της Σαρακατσάνικης Στάνης, θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε όλους όσους συνέβαλαν στην παραχώρηση του χώρου, αλλά και γενικότερα στη δημιουργία της στάνης.
Κατά την διάρκεια της βραδιάς οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά τα κονάκια και να καταλάβουν τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Για τους νεωτέρους όλα αυτά φαντάζουν μακρινά αλλά πολλοί ήταν αυτοί που βλέποντας τη γωνιά, τα σακιά και την βαρέλα θυμήθηκαν ότι γεννήθηκαν και έζησαν μέσα στα κονάκια. Η τελική φάση και η εσωτερική διαμόρφωση στα κονάκια ώστε να αποτελούν ένα υπαίθριο μουσείο πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των μελών του Συλλόγου Φερενίκης Τάγκα – Πανταζή, Σοφίας Γόγολου – Γιαννακού, Νίκου Τάγκα και Λευτέρη Κώνστα.
Ένα σημαντικό κομμάτι της βραδιάς ήταν και η έκθεση παλαιών φωτογραφιών με θέμα το Σαρακατσάνικο γάμο από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να δει από κοντά ένα μέρος του μεγάλου αρχείου της Αδελφότητας από παλιές φωτογραφίες που παρουσιάζουν των βίο των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου πριν από το 1960. Η προσπάθεια της συλλογής και της διατήρησης ενός τέτοιου αρχείου είναι κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο γι` αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του προέδρου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Κωνσταντίνου Σιντόρη και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλειο Γιόγιακα, εκ μέρους του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Κώνστα και από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ανδρέα Τσουμάνη. Χαιρετισμό, ο οποίος και αναγνώστηκε, απέστειλε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και Βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας.
Το κυρίως πολιτιστικό κομμάτι της εκδήλωσης ξεκίνησε με το δρώμενο του «συβάσματος» δηλαδή του αρραβώνα. Το κοινό, μέσα από την αυθεντικότητα των ερμηνευτών, μετεφέρθηκε αρκετά χρόνια πίσω όταν η αγνότητα, η αθωότητα και η σημασία της εννοίας «δίνω το λόγο μου» ήταν κομμάτι της καθημερινότητας των Σαρακατσαναίων.
Ακολούθησε αναπαράσταση εθίμων του γάμου που άρχισε με το κάλεσμα των παρευρισκομένων, οι οποίοι δέχτηκαν με έκπληξη μια καραμέλα από τα κορίτσια των χορευτικών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση των Σαρακατσαναίων για να προσκαλέσουν έναν συγγενή ή γείτονα ή ένα κονάκι ή και μια στάνη στο γάμο περνούσε κάποιος στενός συγγενής του γαμπρού ή της νύφης αντίστοιχα και τους πρόσφερε ότι είχαν εύκαιρο στο κονάκι που μπορεί να ήταν είτε ζαχαρωτό, είτε ξηρός καρπός, είτε ακόμα ούζο ή κρασί από τη φτσέλα.
Ο γάμος ξεκίνησε με το ράψιμο του φλάμπουρα, που τραγουδήθηκε και χορεύτηκε από τα μέλη των τμημάτων Παραδοσιακού Τραγουδιού και Χορευτικών, και ακολούθησε με το ξύρισμα του γαμπρού και το κίνημα για τη νύφη .
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών από δυο χορευτικά του Συλλόγου με τη συμμέτοχη φοιτητών και μαθητών που ξεπερνούσαν τα 60 άτομα. Τα παιδιά στον τελευταίο τους χορό ανέβασαν τους επισήμους προσκεκλημένους στο αλώνι του χορού όπου και αυτοί μας έδηξαν ότι χορεύουν και μάλιστα πολύ καλά.
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις 5 το πρωί καθώς ο δεξιοτέχνης στο κλαρίνο Γρηγόρης Καψάλης και οι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές Κώστας Νάκας, Νίκος Γιαννακός και Μιχάλης Καπρινιώτης είχαν μεγάλα κέφια παρασυρμένοι από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που ήταν πέραν κάθε προσδοκίας.
Η εκδήλωση αυτή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας είχε μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο από μέλη του Συλλόγου και Σαρακατσάνους από όλη την Ήπειρο αλλά ιδιαίτερα από τους κατοίκους της πόλης της Ηγουμενίτσας και από όλο τον Νομό Θεσπρωτίας, κάνοντας τους συντελεστές να σκέπτονται από τώρα για την επόμενη χρονιά με ευθύνη και σοβαρότητα.
Ο σύλλογος, με την εθελοντική προσφορά αρκετών μελών του, πρόσφερε στους επισκέπτες χαμηλές τιμές, παγωμένα ποτά και καλοψημένα σουβλάκια με την επίβλεψη του μέλους του και επαγγελματία της πόλης Κώστα Χαρίση.
Την «Σαρακατσάνικη Βραδιά» τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από του επισήμους που αναφέρθηκαν παραπάνω πλήθος Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α` και Β` βαθμού, υπηρεσιακοί παράγοντες του τόπου και πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και Οργανισμών της Θεσπρωτίας.
Ξεχωριστή για τους Σαρακατσαναίους ήταν η παρουσία των προέδρων της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου Αρσένη Κάτσενου και της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου Δημήτρη Τάγκα, της Εκπροσώπου του Παραρτήματος Πρέβεζας της Α.Σ.Η. Πολυξένης Μπάρκα, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντοπίτη μας Γιώργου Καψάλη, των πρωην προέδρων της Α.Σ.Η. Ευριπίδη Μακρή και Θεοχάρη Γιαννακού καθως και της Α.Σ. Η. Αθηνών Ηλία Κάλλη και Παύλου Τσουμάνη.
Στους στόχους του Συλλόγου είναι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοιχτής εκδήλωσης κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το ερχόμενο καλοκαίρι με την φιλοδοξία να δούμε το κάτι παραπάνω.