Η αναγκαιότητα έκδοσης της εφημερίδας "ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων" και οι διαδικασίες της ομαλής λειτουργίας της. ( Λογκοβίτης Μιχάλης - Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ., Πρ. Σ.Σ. Κιλκίς) .
Α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η εφημερίδα ‘’ Ηχώ των Σαρακατσαναίων’’ εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1978 από τον αείμνηστο Δημήτρη Καραγιάννη και έως το Δεκέμβριο του 1981 που διευθύντρια ήταν η κα Σταυρούλα Καραγιάννη είχαν εκδοθεί 48 φύλλα, που σημαίνει ότι κάθε μήνα έβγαινε και ένα φύλλο. Το 1982 η εφημερίδα μετατρέπεται σε περιοδικό, εκδίδεται ανά δίμηνο με δ/ντή τον κ. Γεώργιο Ράπτη και σε ένα χρόνο, ήτοι το 1983,αφού έχουν εκδοθεί έξι (6) περιοδικά, επανέρχεται στη αρχική του μορφή ως εφημερίδα με δ/ντή τώρα τον Αναστάσιο Σουφλιά.
Εκδίδονται άλλα 67 τεύχη και φθάνουμε στις αρχές του 1998 όπου γίνεται βιβλιοδεσία σε δύο τόμους το σύνολο των 121 φύλλων (νομίζω, δεν είμαι σίγουρος ότι δεν βρέθηκαν δεκαπέντε 15 τεύχη ) με σκοπό να προμηθευτούν τα αρχεία της εφημερίδας οι σύλλογοί μας και οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας μας. Αυτό έγινε όταν η εφημερίδα είχε συμπληρώσει 20 χρόνια συνεχούς έκδοσης και πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν ο κ. Kων/νος Μόσχος .
Η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται και φθάνουμε στο Μάρτιο του 2006 όταν και ο ομιλών εκλέγεται μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΣ και ορίζομαι μαζί με τον κ. Γεώργιο Μουτσιάνα υπεύθυνος σύνταξης της εφημερίδας από τα Χριστούγεννα του 2006 με αριθμό τεύχους το 159. Ήταν μια σημαντική ευθύνη, η σημαντικότερη νομίζω από αυτές που έχει υποχρέωση να επιτελεί η ΠΟΣΣ διότι έχει να κάνει με την καταγραφή της παράδοσής μας που μέσω των Συλλόγων μας γίνονται κοινωνοί οι νεότεροι Σαρακατσάνοι, τα σημερινά μας παιδιά.
Β. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Επειδή τα γραπτά μένουν, η εφημερίδα είναι αυτή που μπορεί να θυμίζει διαχρονικά στον αναγνώστη Σαρακατσάνο και μη, τον πλούτο που έχουν τα τραγούδια μας, οι χοροί μας ,οι φορεσιές μας, η λαλιά μας. Η εφημερίδα είναι αυτή που μπορεί να δείξει την τέχνη που διέθεταν οι Σαρακατσάνοι σε καθετί το υλικό που είχε σχέση με τη ζωή τους και να δουν πόσο αυτή ταυτίζεται σε πολλά σημεία με αυτή των αρχαίων μας προγόνων μας, των Ελλήνων π.χ. πολλά από τα σχέδια που ύφαιναν και κεντούσαν οι Σαρακατσάνες στα υφαντά τους μας οδηγούν στη Γεωμετρική εποχή της Αρχαίας Ελλάδας.
Η Εφημερίδα είναι αυτή που υπενθυμίζει στον αναγνώστη τις αρχές και τις αξίες που τηρούσαν οι Σαρακατσάνοι στην ζωή τους και στις μεταξύ τους σχέσεις με αποτέλεσμα να αντέξουν χιλιάδες χρόνια ,να είναι αγνοί και άφθαρτοι.
Η εφημερίδα είναι αυτή που με το αρχείο της θα γίνει πηγή ιστορίας και γνώσης για τους ιστορικούς του μέλλοντος αλλά και τους σημερινούς ακόμη ερευνητές που καθημερινά ψάχνουν στα αρχεία για τις εργασίες τους. Τέλος μέσα από το δικό μας έντυπο θα κάνουμε γνωστή σε όλους τους πολίτες της χώρας μας και όχι μόνο την πορεία και την προσφορά των Σαρακατσάνων σ’ αυτόν τον τόπο.
Αυτά που προανέφερα και άλλα πολλά που σίγουρα έχω παραλείψει δεν μειώνουν παρά ενισχύουν την άποψη της αναγκαιότητας έκδοσης της εφημερίδας.
Γ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ- ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ
Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 31 χρόνια συνεχούς παρουσίας της εφημερίδας παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην έκδοσή της, κυρίως οικονομικής φύσεως αλλά και στην διαδικασία συγκέντρωσης υλικού προς δημοσίευση από πολλούς Συλλόγους κατά την διάρκεια της δική μας θητείας , για τους προγενέστερους δεν γνωρίζω πως πορεύονταν και θα ήθελα να τους ακούσω όταν περάσει ο λόγος στις τοποθετήσεις των συνέδρων.
Στην αρχή της λειτουργίας της η εφημερίδα είχε αφεντικό τον αείμνηστο Δημήτρη Καραγιάννη και είχε την οικονομική της αυτοτέλεια που ο ίδιος όριζε..
Στις 15 Απριλίου 1983 η κ. Σταυρούλα Καραγιάννη δωρίζει την εφημερίδα στην ΠΟΣΣ, και έτσι ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας είναι η ΠΟΣΣ.
Ο αριθμός των σελίδων αυξάνεται και από 8 και 12 που ήταν στην αρχή γίνονται 16 και ενίοτε 20 επί κ. Αναστασίου Σουφλιά. Αργότερα καθιερώνεται στις 16 σελίδες και τυπώνεται στα γραφεία της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ απ όπου και εμείς την παραλάβαμε για να την συνεχίσουμε. Η περιοδικότητά της που είχε καθιερωθεί στο δίμηνο έχει γίνει τυχαία μεταβλητή με αποτέλεσμα να της έχει αφαιρεθεί η σχεδόν ατέλεια που ορίζει το κράτος στην αποστολή πολιτιστικών εντύπων που έχουν περιοδικότητα έκδοσης κάτω του εξαμήνου.
Ο κ. Ανδρέας Τσουμάνης Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣ τότε μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ και τον κ. Γεώργιο Γεωργού μέλος της τότε συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας μετά από επίπονη προσπάθεια ξαναπαίρνουν την άδεια από την Γενική Γραμματεία νέας γενιάς του Υπουργείου και η εφημερίδα έχει τη σχεδόν ατέλεια της με την δέσμευση να βγαίνει κάθε 2 μήνες και όχι λιγότερο από 4 φορές το χρόνο.
Χρήματα δεν υπήρχαν στο λογαριασμό Τραπέζης της εφημερίδας αν και οι συνδρομητές στους οποίους θα’ πρεπε να αποσταλεί ξεπερνούσαν τις 7.500 .
Κάποιοι που διαφημίζονταν στην εφημερίδα και είχαν πληρώσει γι αυτό δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πότε, αποφασίσαμε να τους βάζουμε για ένα εξάμηνο ακόμα και μετά να’ ρθούμε σε επαναδιαπραγμάτευση μαζί τους. Ταμείο συνδρομητών ΜΗΔΕΝ. Σ’ όσους προσωπικά εγώ μίλησα γιατί δεν πληρώνουν μου απάντησαν πως η εφημερίδα έχει αναγνώστες και όχι συνδρομητές γι αυτό δεν πληρώνουν κι’ όμως τα προηγούμενα φύλλα έγραφαν συνδρομή εσωτερικού τόσο Συνδρομή εξωτερικού τόσο και γίνονταν και παραινέσεις εύστοχες στις διάφορες σελίδες των εφημερίδων για την υποχρέωση της συνδρομής του παραλήπτη.
Η αρχική απόφαση της συντακτικής επιτροπής ήταν να αφήσει τη συνδρομή εκεί που την βρήκε στα 10 Ε και αργότερα την καθιέρωσε στα 20 Ε ετησίως διότι τα έξοδα ήταν δυσβάστακτα μιας και το φύλλο έφθασε να βγαίνει στις 40 σελίδες και όχι κάτω από 32 ενώ συγχρόνως βελτιώθηκε και η ποιότητα του φύλλου το οποίο αποφασίσαμε να βγαίνει στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος που έχει τα γραφεία της Τσιμισκή 45. Με την συνδρομή ορισμένων διαφημιζόμενων, την προσπάθεια της ίδιας της ομοσπονδίας από το λιγοστό της ταμείο και τη βοήθεια του κ.Βασίλη Μπομπότα η εφημερίδα πορεύθηκε σχεδόν ικανοποιητικά τον πρώτο χρόνο. Ορίσθηκε νέος λογαριασμός ειδικά για την εφημερίδα στην Εμπορική Τράπεζα και παρ’ όλες τις ανακοινώσεις στα φύλλα της να πάνε οι συνδρομητές να πληρώσουν μόνο 150 ανταποκρίθηκαν στα 2,5 σχεδόν χρόνια που εγώ ως υπεύθυνος σύνταξης πρώτα και ως δ/ντής σήμερα ανελλιπώς εργάζομαι μαζί με τον κ. Γιώργο Κολοβό την Βάσω την Ζαγναφέρη τον Σάκη τον Γαλατά και τα’ άλλα παιδιά της Συντακτικής Επιτροπής για την έκδοση της. Κάθε φύλλο για να βγει και να αποσταλεί θέλει περίπου 5000 Ε γι αυτό και το δεύτερο χρόνο αν και καταλήξαμε να βγαίνει ανά τρίμηνο το οικονομικό μας γονάτισε με αποτέλεσμα το καλοκαίρι που μας πέρασε όχι μόνο να μην έχουμε χρήματα να την εκδώσουμε τον Σεπτέμβριο όπως ήταν προγραμματισμένα αλλά χρωστούσαμε και μέρος του προηγούμενου φύλλου. Έτσι τυπώθηκε το Δεκέμβρη αλλά είχε χαθεί πλέον η περιοδικότητα έκδοσης με αποτέλεσμα να κοπεί το σχεδόν ατελώς που είχε και να χρειάζονται 8000 ευρώ για ταχυδρόμηση. Έτσι μετά από καιρό που ήταν στοιβαγμένη στα γραφεία της ΠΟΣΣ στάλθηκε με το ΚΤΕΛ σε διάφορους Συλλόγους ανεξαρτήτως κωδικού. Το ίδιο έγινε και στο φύλλο που έχετε τώρα στα χέρια σας στο οποίο δεν έγινε και ονομαστική επικόλληση.
Διαδικασίες που πρέπει να θεσμοθετηθούν με ψήφισμα από τους Συνέδρους για να έχει σταθερή περιοδικότητα έκδοσης η εφημερίδα και η λειτουργία της να βαίνει ομαλά δίχως προβλήματα.
Προτείνω
1.Κάθε σύλλογος να καταβάλλει το ποσό των 400 Ε στον λογαριασμό που έχει η εφημερίδα στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και να αποσταλεί φωτοτυπία του εντάλματος πληρωμής στον ταμία της ΠΟΣΣ. Το ποσό αυτό θα επιστρέψει στον σύλλογο και θα εξηγήσω παρακάτω πως . Τα 400 Ε από κάθε σύλλογο χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η έκδοση των τριών φύλλων μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.
2.Να γίνει εκκαθάριση του αρχείο των συνδρομητών της εφημερίδας που έχει κάθε σύλλογος και αν δεν έχουν μητρώο μελών της περιοχής τους θα τους το δώσει η ομοσπονδία ( αρκεί να μας δώσουν τους Τ.Κ. που ανήκουν στα όρια τους) και αφού διαγράψουν αυτούς που σήμερα δεν υπάρχουν , να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους εγγεγραμμένους να τους περάσουν σε ηλεκτρονική μορφή με τις σημερινές τους διευθύνσεις έχοντας δίπλα το κινητό και το σταθερό τους τηλέφωνο και να μαζέψουν τις συνδρομές απ όσους θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν την εφημερίδα.
Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Εννοείτε ότι θα κάνετε και νέους συνδρομητές εφ όσον το επιθυμούν. Τα ονόματα των νέων συνδρομητών θα πρέπει να αποστέλλονται αμέσως με e-mail στην γραμματεία για τους σταλθεί αμέσως το επόμενο φύλλο. Και θα εννοείται ότι έχουν πληρώσει για το ημερολογιακό έτος 2010.
Τα χρήματα που θα συγκεντρώσει ο κάθε σύλλογος θα τα καταθέσει στο λογαριασμό της εφημερίδας του Ιανουαρίου του 2010 κι ας τά έχει μαζέψει νωρίτερα κρατώντας από αυτά τα 400 Ε που έδωσε. Επιπλέον εδώ προτείνω ο κάθε σύλλογος να κρατάει ένα ποσοστό για το δικό του ταμείο εφ όσον τα μαζέψουν μέλη του Δ,Σ του συλλόγου τους ή να το δίνει σε τρίτο άτομο που θα κάνει αυτή τη δουλειά η οποία προσφέρεται νομίζω να γίνεται το καλοκαίρι. Το ποσοστό κράτησης προτείνω να είναι 15% ή αν διαφονείτε πάνω σ αυτό το συζητάμε. κάθε χ΄ρονο όποτε και να μαζεύονται τα χρήματα στο λογαριαμό της εφημερίδας θα τα βάζουν οι Σύλλογοι στις αρχές κάθε ημερολογιακού έτους.
Η διαδικασία αυτή δεν είναι ανέφικτη, πιστεύω δε πως με αφορμή τα παραπάνω θα δωθεί η ευκαιρία και σε ορισμένους συλλόγους που έχουν ατονίσει να βελτιωθούν.
3. Κάθε σύλλογος θα πρέπει να γράφει σε ηλεκτρονική μορφή όλα όσα θέλει να δημοσιευθούν στην εφημερίδα και να τα στέλνει στο email της 15 ημέρες τουλάχιστον πριν αρχίσει η διαδικασία του δημιουργικού της. Οι ημερομηνίες έναρξης του δημιουργικού θα είναι 30 Νοεμβρίου – Τέλος Φεβρουαρίου -30 Μαΐου και 30 Αυγούστου.
4. Να βρεθούν διακεκριμένοι Σαρακατσάνοι επιστήμονες από όλους τους Συλλόγους και αφού χρεωθεί ο καθένας αυτούς που ανήκουν στην περιοχή του θα υπάρχει μόνιμη στήλη της εφημερίδας που θα δημοσιεύει άρθρα και εργασίες τους, με τη σειρά που αυτά θα αποστέλλονται και ανάλογα με την επικαιρότητα που έχουν.
5. Η σύνταξη της εφημερίδας θα πρέπει να γίνεται σε σταθερό χώρο που θα διαθέτει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να μπορούν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής να προετοιμάζουν σωστά και έγκαιρα την έκδοση της.
6. Αυτό δεν αποτελεί πρόταση αλλά το θεωρώ α υ τ ο ν ό η τ ο ότι στόχος θα πρέπει να είναι και η εξεύρεση άλλων οικονομικών πόρων μέσα από διαφημίσεις και χορηγίες . Νομίζω πως οι σύλλογοι μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση τουλάχιστον με τις διαφημίσεις που θα αφορούν άτομα της δικής τους περιοχής.
Εκείνο που θέλω να προσέξετε τώρα όλοι είναι το εξής :
Αν όλα αυτά συμβούν μέχρι τέλους του έτους, η Αρχή του 2010 γίνεται από μηδενική βάση. Την πρώτη εφημερίδα του 2010 θα την πάρουν μόνο όσοι θα ’χουν πληρώσει την συνδρομή .
Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι μέλημα όλων σας είναι η ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ να γίνει το πρώτο ζωντανό πολιτιστικό φύλλο της χώρας μας διότι άντεξε στο χρόνο και θα συνεχίσει να ζει περισσότερο από κάθε άλλο πολιτιστικό έντυπο για να βρίσκεται στο σπίτι κάθε Σαρακατσάνου απανταχού της Γης.
Σας ευχαριστώ